Perinne

 

Oulangan ja Juuman perinteitä

Oulangan aluetta asuttivat 1600-luvun lopulle asti metsäsaamelaiset, jotka harjoittivat alueella poronhoitoa, metsästystä ja kalastusta. Etelästä saapunut uusi väestö kuitenkin työnsi lappalaiset pohjoisemmaksi. Uudet asukkaat toivat mukanaan maanviljelyksen ja tervanpolton tukemaan vanhoja elinkeinoja. Metsäsaamelaiset ovat jättäneet paljon merkkejä täällä olostaan, on löydetty noitarumpuja, hautapaikkoja ja asumusten sekä tulisijojen jäänteitä. Saamenkielinen paikannimistö on vieläkin rikasta.

Oulangalla ja Paanajärvellä on ollut matkailijoita jo 1800- ja 1900-luvun vaihteesta asti. Oulanka on ollut myös luonnontieteilijöiden suosiossa pitkään, Juuman vuomien harvinaiset kasvit löydettiin 1893 nuoren ylioppilaan K. E. Hirnin toimesta. Juuman vuomien alue onkin nykyään puiston rajoitusosaa.

Käylän ja Juuman välillä, Kitkajoella on tehty koskenlaskua jo monen sukupolven aikana. Juuman ensimmäiset Brittiläiset matkailijaryhmät vierailivat alueella jo sata vuotta sitten!

 

Myllykosken mylly

Myllykosken virran voima houkutteli Juuman ja Säkkilän kyläläiset rakentamaan ratasmyllyn kosken rannalle vuonna 1926. Myllyssä jauhettiin ohraa ja ruista, sekä pärehöylällä höylättiin kattopäreitä. Kattopäreistä löytyy esimerkki hotellihuoneidemme ovenpielestä. Huonenumerot ovat merkitty päreen kappaleilla! Jyvät tuotiin kylästä veneellä rantaan, jossa tänä päivänä sijaitsee Basecamp Oulangan ranta. Rannasta jyvät kuljetettiin myllypolkua pitkin myllylle jauhettavaksi. Basecampin tontin nimi on muuten “Myllypolku”!

Myllytupana tunnettu rakennus toimii nykyisin levähdyspaikkana patikoitsikoille. Mylly on täysin toimintakuntoinen ja siellä voidaan järjestää jauhatusnäytöksiä tilauksesta.

 

Toimintamme pitää arvossa neljää peruselementtiä:

1) Luonto Oulangan Kansallispuistossa,
2) Terveyttä ja hyvää vointia (joka sisältää aktiviteetit, maukkaan ruoan ja rentoutumisen esimerkiksi savusaunassa)
3) Taidetta 
4) Perinnettä, joka on ollut varsinkin matkailussa vahvana Juuman alueella jo yli 100 vuotta.