Luonto

Luonto

 

Basecamp Oulangan retket suuntautuvat Oulangan, Paanajärven ja Riisitunturin kansallispuistoihin.

Oulangan Kansallispuisto, erityisesti Pienen Karhunkierroksen alue, on meidän takapiha: virtaavaa vettä, lunta ja jäätä, boreaalista taigametsää, syviä kanjoneita. Sulan maan aikaan Oulangan sydämeen pääsee parhaiten koskenlaskulautalla tai patikoiden. Lumen ja jään aikana helpoin ja monesti ainoa keino päästä kokemaan oikea Oulanka on lumikenkäily. Syvät, lumipeitteiset kanjonit ja vuomat avautuvat kun poistut tallatulta polulta umpihankeen.

Oulanka kuuluu pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen. Alueen korkeimmat vaarat kurottavat 380 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Matalimmillaan Oulanka näyttäytyy jokilaaksojen 151 metrin tasossa.
Vaaramaisemaa hallitsevat mäntyvaltaiset metsät, joita on viimeksi kirvein ja sahoin koskettu 1900-luvun alun hakkuissa.
Metsien suojissa, sammalpedeillä kasvaa herkkä kämmekkä – neidonkenkä – joka on valittu Oulangan kansallispuiston tunnukseksi.

Paanajärvi – Oulangan sisasrpuisto, Puistoparin täydellinen erämaa-alue. Oulankajoki laskee Suomen ja Venäjän rajan läpi Paanajärveen ja edelleen Olangajokea pitkin, Kivakkakosken läpi Pääjärveen ja lopulta Vienanmereen. Paanajärven kansallispuiston alue on ollut täysin koskemattomana erämaana 40-luvun lopusta lähtien – Todellinen karhujen koti. Paanajärven alue on vanhaa Kuusamoa joka sotien jälkeen luovutettiin venäjälle. Ennen sotia Paanajärven alue oli asuttua, rikasta maanviljelysseutua.

Riisitunturin kansallispuisto on kuuluisa tykkylumisista puistaan ja rinnesoistaan. Riisitunturia ympäröivä kostea ilmasto jäädyttää tykkylumen ja muodostaa tunturin rinteillä olevat rinnesuot. Hienoimmat tavat tutustua Riisin alueeseen on lumikenkäily tai ajo koiravaljakoilla.

 

Toimintamme pitää arvossa neljää peruselementtiä:

1) Luonto Oulangan Kansallispuistossa,
2) Terveyttä ja hyvää vointia (joka sisältää aktiviteetit, maukkaan ruoan ja rentoutumisen esimerkiksi savusaunassa
3) Taidetta (esimerkiksi valokuvin ja elävin musiikkiesityksin)
4) Perinnettä, joka on ollut varsinkin matkailussa vahvana Juuman alueella jo yli 100 vuotta.